
Pappa Federico
Om mig
Jag heter Pietro Cazzaniga och är född och uppvuxen i Brianza i Italien. Jag har en master i livsmedelsvetenskap från Milanos universitet. Efter examen började jag direkt arbeta inom livsmedelsbranschen, ett år inom bageri, men sedan in i kött-och charkindustrin. I över 15 år har jag arbetat på internationella företag i roller inom forskning-och utveckling, kvalitet och produktion.
Nedan är en sammanfattning av min erfarenhet inom livsmedelsbranschen och vad som tog mig till Sverige.
Min historia
ITALIEN
Resan börjar på Italiens största charkproducent
Min resa efter universitet började egentligen i bageribranschen. Charkindustrin var dock det som lockade då där jag kommer från, i Brianza, norr om Milano, alltid har varit en viktig industri med några av de största namnen. Ett av dessa företag, Fratelli Beretta, var där min resa började och där jag stannade i över 6 år. Under den perioden hann jag jobba inom kvalitet, produktion och utveckling för att till sist bli vice fabrikschef för en av deras fabriker i Italien.


KINA
Ny fabrik och ny kultur
Under de 6 åren på Beretta blev 4 av dom faktiskt i Nanjing i Kina. Där var jag med och startade upp deras första och då enda fabrik utanför Italien. Det var även den mest moderna kött-och charkfabriken för italienska produkter i Kina. Det var en fantastiskt erfarenhet som också gav mig möjligheten att jobba med en bred range av produkter, allt från salami, coppa, bresaola och mortadella. Det var få förunnat att se utvecklingen av alla dessa produkter under samma tak.
SPANIEN
Vidare till Europas största charkproducent
Hemkommen från Kina, mellanlandade jag i Italien i drygt 1 år innan världen där ute lockade bort mig igen. Nu till Spanien för att jobba för Europas största charkproducent, Campofrio Food Group. Även här var jag med om att öppna en helt ny fabrik, den största charkfabriken i Europa. Där lärde jag mig hemligheterna bakom Spaniens finaste charkprodukter: chorizo, fuet och salsicchon.


SVERIGE
Spezierier startas som importör av kryddor
Sedan 2018 är jag bosatt i vackra Stockholm. Här har jag upptäckt en nyfikenhet kring kvalitet och en önskan att skapa italienska och spanska charkprodukter med svenskt kött.
Jag såg en möjlighet att använda min 10+ års erfarenhet för att hjälpa svenska producenter att skapa de bästa produkterna.
Det började med ett samarbete med Italiens största krydd-och ingrediensleverantör till just charkindustrin. Tack vare dem har jag lärt mig ännu mer om smaksättningar och andra ingredienser som kan hjälpa eller stjälpa en produkt.
Spezieriers vision är att hjälpa svenska företag skapa de godaste charkprodukterna av svenskt kött i Sverige.
Vill du ta del av min erfarenhet och skapa någonting fantastiskt tillsammans?

INTERVJU I KÖTT OCH CHARK
1 februari 2019
"Det hör inte direkt till vanligheterna att en yrkesman i branschen flyttar från Italien - som för många är lika med charkuterierna förlovade land - för att istället bo och arbeta i Sverige. Men Pietro Cazzaniga är undantaget som bekräftar regeln och trots sin relativa ungdom, 34 år, har han redan massor av erfarenhet från kött- och charkindustrin...."