top of page
Sök

Den svenska grisens ursprung

Skribentens bild: Pietro CazzanigaPietro Cazzaniga

Uppdaterat: 8 apr. 2021

Grisen, som egentligen är ett tamsvin har det vetenskapliga namnet Sus scrofa domesticus. som betyder just domesticerat vildsvin. I århundraden har grisar klassificerats i raser, baserat på deras produktiva, fysiska och yttre egenskaper som kan skilja sig mycket från varandra.



Närvaron av grisliknande djur nära människor bekräftas av graffiti i Spanien för 40 000 år sedan, men man tror att människor började tämja dem i Syrien för 9000 år sedan och kanske till och med tidigare i Kina. När kom då tamsvinet till Sverige?


Tamsvinen

Tamsvinen existerade i Sverige för ca 8000 –10 000 år sedan, efter istiden, men blev vanligare i samband med skogens utbredning. Det är inte känt exakt när man började tämja svin, men under lång tid var den enda tama rasen som fanns i Sverige Skogssvinet, även kallad Ollonsvinet. Skogssvinet ser mer ut som ett vildsvin än dagens gris men till skillnad från skogssvinet jagades vildsvinet flera gånger till nära utrotning och fick återinföras i Sverige. Skogssvinet var fram till 1700-talet den dominerande rasen i Sverige.


Vildsvin
Dagens vildsvin

Importerade svin

Från 1700-talet infördes utländska raser och i början av 1900-talet var skogssvinet nästan utrotad till förmån för större, mer lönsamma importerade raser som var lättare att avla på. Den enda rasen som nu tros stiga från skogssvinet är Linderödssvinet, som kan betraktas som den enda infödda svenska rasen och som återhämtades från ett enda so i mitten av 1900-talet tack vare Skånes Djurpark.



linderodssvin
Linderödssvinet
 
 
 

Comments


  • Facebook
  • Instagram

©2024 av Spezierier Cazzaniga AB

bottom of page